BIBLIOTHEEK

De Bieb is veranderd !!

Van Bibliotheek VANnU naar Schoolwise

Informatie Schoolwise Bibliotheek VANnU

Het schooluitleensysteem Schoolwise is een losse module per school.
Dit is meteen het grootste verschil met het vorige systeem.
Voorheen maakte het schooluitleensysteem onderdeel uit van het
bibliotheek uitleensysteem van VANnU.

De mogelijkheden oud en nieuw zet ik op een rijtje:
Oud                                                                 Nieuw
Onderdeel van bibliotheeksysteem                                 Losse module per school
Standaard instellingen                                             Op termijn eigen kastinstellingen mogelijk
Reserveren via grote systeem                                      Reserveren via schoolsysteem
Inleveren van alle materialen                                      Alleen inleveren en uitlenen van eigen materialen
Geen extra mogelijkheden                                          (Dit betekent dat je geen boeken van de Bieb uit    Zevenbergen of Klundert kunt inleveren op school)
Kinderen kunnen leeslog maken, een vriend tippen
                                                                      Mooiere en meer uitnodigende website
                                                               Mogelijkheid om websites en filmpje te bekijken
                                                                Die op kinderen gericht zijn, veilig internet

De portal, de website voor kinderen

Portal-link thuis of op een andere laptop/pc te gebruiken
Sommige kinderen/moeders willen thuis alvast materialen kunnen reserveren.
Dat kan als ze onderstaande portal-link gebruiken en deze plakken in je browser

Jozefschool: http://wise.webopac.nl/cgi-bin/bx.pl?vestnr=8121;var=dbos

Reserveren in Schoolwise in de portal
Om te kunnen reserveren gaat je als volgt te werk:
  • klik op “zoekmachine”
  • Er kan gezocht worden op onderwerp, titel, schrijver, serie of zomaar een woord. Vink eerst één van deze opties aan
  • Vervolgens tik je een titel en klik je op “zoeken”
  • Er zijn vier tabbladen: school, bibliotheek, websites en filmpjes.
  • School betekent de collectie van de school
  • Bibliotheek betekent de collectie van de reguliere bibliotheek
  • Als er een titel is gevonden kan je deze reserveren door op “reserveer” te klikken
  • Als je nog niet bent ingelogd komt er eerst een inlogscherm
  • Log in met je gegevens (zie pasje)
  • Daarna zie je de bevestiging dat de titel is gereserveerd en dat deze afgehaald kan worden op de school. Er kan geen andere afhaallocatie worden gekozen.
NB 1: niet alles kan gereserveerd worden, bijv cd’s, dvd’s, luisterboeken zijn niet te reserveren langs deze weg, maar het gaat in dBos voornamelijk om boeken.
Reserveren in Schoolwise in Bicat
Om te kunnen reserveren open je de catalogus, zoek je een titel en daarna klik je op de R van reserveren (rechtsonder)
Deze manier van reserveren kan alleen toegepast worden op de eigen collectie, dus de collecties van de reguliere bibliotheken worden hierin niet meegenomen.
De afhaallocatie is alleen maar de locatie van de school.
Annuleren van deze reserveringen kan alleen via de docentcode.

Pasjes
Vóór de schoolvakantie is een voorlopige start gemaakt, om ervoor te kunnen zorgen dat er geleend kon worden met de bestaande pasjes.
Na de schoolvakanties is een start gemaakt met het importeren van de nieuwe leerlinglijsten.
Momenteel zitten deze scholen nog tussen deze twee fases in. Pas als alle leerlinglijsten van het nieuwe schooljaar zijn geïmporteerd, zal alles op zijn plaats gaan vallen.
Wij zijn hierin ook afhankelijk van derden.

De pincodes van passen zouden in principe als basis 0000 moeten hebben.
Als dat niet zo is en men weet het wachtwoord niet meer, kun je deze vragen aan meneer Anton.

Alle Kinderen van de St. Jozefschool zijn automatisch lid van de Schoolbieb en kunnen dus gratis iedere week op woensdag boeken lenen.
Het biebpasje werkt op school nog wel maar heb je voor school niet meer nodig. Deze heb je nog wel nodig als je in Klundert of Zevenbergen bij de Bieb vannu boeken wil lenen. Helaas kan je de boeken die je in Klundert of zevenbergen leent NIET meer op school inleveren.
Op school hebben we nog geen pasjes maar je naam staat al wel in het systeem en kunnen we dus op je naam uitlenen.

groeten Meneer Anton